Olika lampor, vad är vad?

Olika lampor, vad är vad?

Det finns idag lågenergi, halogen, LED och glödlampor man talar om. När man talar om de traditionella glödlamporna så har de succesivt fasats ut inom EU och det går oftast inte längre hitta dem på butikshyllorna. De gamla glödlamporna var en energislukande tingest, så det var lika bra att de valde att inte ha kvar dem. De stod nämligen förr för 10 % av hushållens totala energiförbrukning.

Vad ska man välja, lågenergi, halogen eller LED?

Alla dessa tre varianter är bra på sitt sätt. Fördelen med en led lampa är att jämförelsevis lite energi krävs för att uppnå samma ljusstyrka som en vanlig glödlampa. Om du vill, köp LED lampor online. En led lampa som har 6 W motsvarar en vanlig på 40 w. Led lampor har fördelen att de håller länge, upp till 50 000 timmar. Det motsvarar cirka 17 år om du skulle ha på den 8 timmar varje dag.

Lågenergilampor kallas även för lysrörslampor är ett energisnålt alternativ till gamla glödlampor. De är även fem gånger så effektiva. Många gångar så har dessa lampor ett ytterhölje som gör att de ser ut som traditionella glödlampor. Men på dess insida sitter ett litet lysrör som är vikt flera gånger.

Halogen började fasas ut för ett par år sedan och de är svåra att få tag på idag.

Satsa på LED lampor

Det allra bästa alternativet idag är faktiskt led lamporna. Det eftersom de numera inte är så dyra, de håller länge samt att de kommer med olika färger. Då de kom i början var det ett kallt blått sken, men det har nu förändrats. För att hitta rätt färg, kolla då kolla Kevinantalet (K). För att ta reda på hur lampan återger färger kollar du det som heter Ra, som står för Rendering-medelvärde. Så var smart, köp led lampor online. Det finns många att välja på.

Comments Off

You may also Like

Starta ditt eget företag

Starta ditt eget företag

oktober 20, 2019
Shoppa begagnad Iphone

Shoppa begagnad Iphone

augusti 05, 2019